Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı

Geleneksel ve Modal Müzikler

Tanıtım

Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı , 2012-2013 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Bu Anabilim Dalına bağlı “Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik” Lisans Programı, Konservatuvarın Sanatçı Öğretim Elemanı kadrosunda bulunan ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) Müdürü Gönül Paçacı tarafından kurulmuştur.

Geleneksel Klasik Türk Musikisi, yaklaşık 600 yılı aşkın bir süre hüküm sürmüş olan, Osmanlı Döneminde (1299-1923) özellikle şekillenmiş ve gelişmiştir. Bölümümüzde verilen eğitimin amacı, Müzik Kültürümüzün gelişmesinde önemli rol oynayan Osmanlı Dönemi (öncesi ve sonrası da dahil ) hakkında oldukça donanımlı , diğer coğrafyaların müzik türleriyle beraber, Osmanlı coğrafyasında icra edilen müzik türleri hakkında karşılaştırma yapabilecek, objektif, çağdaş ve sentez yapabilen araştırmacılar yetiştirmektir.

Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programına; Özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edilmektedir. Sınav Jüri önünde 2 aşamalı olarak yapılmaktadır.

I. Aşama: : Piyano eşliğinde 1-2-3 ses, melodi, ritim algılama ve mülakat

2. Aşama: Kültürel bilgi birikimi ölçen yazılı sınav şeklinde düzenlenmektedir.

Eğitim, Baltalimanı- Mirgün Köşkünde sürdürülmektedir.

AKADEMİK KADRO

Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı, gerek akademik gerekse dışardan sanatçı ve bilim adamı desteğiyle son derece geniş bir öğretim kadrosuyla hizmet vermektedir.

Kadrolu Öğretim Elemanları

Prof. Dr. Pınar Somakcı (Müzikoloji Bölüm Başkanı ve Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı Başkanı)

Prof. Dr. Ozan Uğraş Yarman

Doç. Sadık Uğraş Durmuş

Yrd. Doç. Dr. Hikmet Toker

Yrd. Doç. Dr. Bilen Işıktaş (Müzikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı ve Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı)

Arş. Gör. Nağme Yarkın

Yarı Zamanlı Öğretim Elemanları

Prof. Dr. Zeynep Tarım (İ.Ü.Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi)

Prof. Dr. Namık Sinan Turan (İ.Ü. Siyasi Bilimler Fak. Öğretim Üyesi)

Doç. Dr. Ali Tan (İ.Medeniyet Ünv. Öğretim Üyesi)

Yrd. Doç. Dr. Esra Karaol (İ.Ü.Devlet Kons. Genel Müzikoloji Böl.Öğ.Üyesi)

Yrd. Doç. Dr. Seda Tüfekçioğlu (İ. Medeniyet Ünv. Öğretim Üyesi)

Öğr. Gör. Nalan Handan Tunca (İ.Ü. Konsv. Emekli Sant.Öğr. Elm.)

Öğr. Gör. Sami Dural (İ. Medeniyet Ünv. Öğretim Görevlisi)

Öğr. Gör. Ersin Çelik (TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı)

Öğr. Gör. Oya İşboğa (Serbest)

Fatih Ovalı (İcra Heyeti Saz Sanatçısı Öğretim Elemanı)