Müzikoloji Bölümü
Genel Müzikoloji Anabilim Dalı
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yürütülen program, tarihsel müzikoloji alanına odaklanarak, müziği bilimsel yöntemlerle analiz edebilmek için gereken kuramsal bilgi ve becerileri sistemli bir şekilde edindirmeyi amaçlar. Müzik bilimini diğer disiplinlerle ortak çalışmalar ışığında inceleyebilecek perspektifikazandırma yolunda, farklı alanlardan adaylarında program bünyesine katılımı hedefler arasındadır. Adaylara, temel müzik bilgisi ve müzikolojik araştırma teknikleri ile müzikbilimi alt alanlarında çalışma yapma olanakları sağlar.
Akademik Kadro
Doç. Dr. Esra KARAOL (A. B. D. Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Mina FENERCİOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim YAVUZ
Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı
Tanıtım
Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Bu Anabilim Dalı; Tarihsel Müzikoloji perspektifi altında, Geleneksel Müziğimizin gelişimini nazariyat bilgisini, tarihini, literatür arşiv bilgisini, çalgıları ve gelişimini, nota yazım sistemlerini, makam, usul, form güfte, prozodi bilgisini, ses sistemlerini diğer müzik türleriyle karşılaştırarak araştırmayı, öğrenmeyi ve toplanan verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
“Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik” Lisans Programı
Bu Anabilim Dalına bağlı “Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik” Lisans Programı, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Konservatuvarın Sanatçı Öğretim Elemanı kadrosunda bulunan ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) Müdürü Gönül Paçacı öncülüğünde Devlet Konservatuvarına bağlı olarak kurulmuştur.
Geleneksel Klasik Türk Musikisi, yaklaşık 600 yılı aşkın bir süre hüküm sürmüş olan, Osmanlı Döneminde (1299-1923) özellikle şekillenmiş ve gelişmiştir. Bölümümüzde verilen eğitimin amacı, Müzik Kültürümüzün gelişmesinde önemli rol oynayan Osmanlı Dönemi (öncesi ve sonrası da dahil ) hakkında oldukça donanımlı, diğer coğrafyaların müzik türleriyle beraber, Osmanlı coğrafyasında icra edilen müzik türleri hakkında karşılaştırma yapabilecek, objektif, çağdaş ve sentez yapabilen araştırmacılar yetiştirmektir.
Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programına; Özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edilmektedir. Sınav Jüri önünde 2 aşamalı olarak yapılmaktadır.
I. Aşama: : Piyano eşliğinde 1-2-3 ses, melodi, ritim algılama ve mülakat
2. Aşama: Kültürel bilgi birikimi ölçen yazılı sınav şeklinde düzenlenmektedir.
Not: Eğitimdeki, branş dersleri ağırlıklı Baltalimanı- Mirgün Köşkü yerleşkesinde, diğer seçmeli ve ortak kültür dersleri ise Kadıköy yerleşkesinde sürdürülmektedir.
AKADEMİK KADRO
Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı, gerek akademik gerekse dışardan sanatçı ve bilim adamı desteğiyle son derece geniş bir öğretim kadrosuyla hizmet vermektedir.
Kadrolu Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Pınar Somakcı (Müzikoloji Bölüm Başkanı ve Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Ozan Uğraş Yarman
Doç. Dr. Bilen Işıktaş (Müzikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı ve Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı)
Doç. Sadık Uğraş Durmuş
Doç. Dr. Hikmet Toker
Arş. Gör. Dr. Nağme Yarkın
Öğrt. Gör. Arif YANMAZ
Arş. Gör. Suat KARAHAN
Arş. Gör. Gürkan ORTAKALE
Ek Ders Görevli Öğretim Elemanları
Prof.Dr.Zeynep Tarım (İst.Ünv.Edebiyat Fak.)
Dr.Öğ.Üyesi Mina Fenercioğlu (İst.Ünv. Müzikoloji Böl. Genel Müzikoloji Anabilim Dalı)
Öğr.Gör. Fikret Karakaya (TRT- Emekli İstanbul Radyosu Kemençe Sanatçısı)
Osmanlı Dönemi Müfredat Ders Listesi 2020-2021
Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Etnomüzikoloji Lisans Programı
Doç. Dr. Mehtap Demir ve Prof. Dr. Seyit Yöre’nin çalışmalarıyla aktif bir lisans programı haline getirilip 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Etnomüzikoloji ve Folklor Anabilim Dalı adıyla ilk öğrencilerini kabul eden Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Lisans Programı, ulusal ve uluslararası akreditasyona uygun geniş ve detaylı bir eğitim programı sunmaktadır.
Temel müzikoloji, etnomüzikoloji, araştırma teknikleri, müziksel analiz, müziksel okuma ve yazma yöntemleri ile Türk ve Dünya müzikleri alanlarında detaylı araştırma ve uygulama olanaklarına sahip olan Etnomüzikoloji Anabilim Dalı, tamamlayıcı derslerle birlikte sosyal bilimlerin (Antropoloji, Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji, Tarih, Edebiyat vb.) diğer alanlarıyla da ilişkili olarak disiplinlerarası bağlamda bir eğitim programı yürütmektedir.
Derslerin önemli bir bölümü araştırmaya yöneliktir ve farklı disiplinlerden akademisyenlerin katıldığı konferans ve seminerlerle de öğrencilere katkı sunulmaktadır. Lisans ders planı, uluslararası eğitim çerçevesinde Socrates ve Erasmus programlarıyla ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne de uygun olarak hazırlanan Etnomüzikoloji Anabilim Dalı, bu alanda yetişecek öğrencilerin değişim programları ve lisansüstü çalışmalarıyla birlikte ulusal ve uluslararası alanda yetkin uzman olmasını hedeflemektedir.
İlgili yönergedeki esaslara göre, başvuran öğrencilerin geniş bir müzik ve kültürel bilgiye sahip olması, kuramsal ve uygulamalı alanları kapsayan sınavlardan geçmesi gerekmektedir.
Uluslararası güncel çalışmaların takip edildiği programda, geçmişten günümüze kuramsal yaklaşımlar, metodoloji ve disiplinlerarası konularda sunulan bilgiler çerçevesinde, öğrencilerin kendi araştırmalarını şekillendirip mezuniyet tezi hazırlayarak ilk akademik çalışmalarını sunmaları hedeflenmiştir. Mezuniyet projesi kapsamında öğrenciler, danışman öğretim üyelerinin rehberliğinde tasarlayacakları saha araştırmalarını yürüterek, bilimsel standartlarda tezler oluşturacaklardır.
Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Lisans Programı Öğretim Elemanları
Prof. Dr. Seyit YÖRE (Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Abdullah AKAT
Doç. Dr. Mehtap DEMİR
Doç. Dr. Urum Ulaş ÖZDEMİR
Dr. Pika FATULLAYEVA
Mamed DZHAFAROV
Mehmet Hamdi DEMİRCİOĞLU (Sant. Öğrt. Elm.)
Vural YILDIRIM (MEB)
etno-2018-19-bahar-haftalik-ders-programi