İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının Taşınması
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Türkiye’nin ilk konservatuvarı olarak, 1914 yılında “Darülbedayi” (Güzellikler Evi) olarak kurulmuş, 1917 yılında “Darülelhan” (Melodiler Evi) olarak devam etmiş, cumhuriyet sonrası 1925 yılında “İstanbul Konservatuvarı” adını almış, 1944 yılında ise “İstanbul Belediye Konservatuvarı” adı ile çalışmalarını sürdürmüş, kesintisiz eğitim vermiştir.
1983 yılında Çemberlitaş’taki binadan Kadıköy’deki Hal Binasına taşınan kurum 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
Türkiye’nin ve dünyanın müzik, opera, bale, tiyatro, halk müziği, sanat müziği yani kısaca müzik ve sahne sanatları hayatına sanatçılar ve tüm konservatuvarlara eğitmen ve akademisyenler yetiştiren kurum, son yıllarda açılan Müzikoloji, Türk Müziği, Caz ve Müzikal Tiyatro lisans programları ile Türkiye’de tüm alanlarda eğitim veren az sayıda konservatuvardan biridir. Lisansüstü programlarında uluslararası öğrenciler çoğunlukta olup, lisans, lise, ortaokul ve sertifika programları ile 1100 öğrenciye eğitim vermektedir. 500 öğretim elemanı, 25 memur ve 5 hizmetli ile ülkenin en büyük konservatuvarlarındandır.
Pandemi öncesi hafta sonu kursları ile çocuklara, gençlere, amatörlere eğitim imkanları sunulmuş, çocuk koroları ulusal ve uluslararası ödüller kazanmıştır.
Konservatuvarın binaya yerleşmesinden 5 yıl sonra 1989 yılında binanın cadde tarafında Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi açılmış ve günümüze dek hizmet vermiştir. Tiyatro bu binada 500 metrekare kadar alan kullanmış, ön tarafına sonradan eklenen bir kantinle hizmete devam etmiştir. Buna karşılık konservatuvar 3650 metrekare alan kullanmıştır. İstanbul’un en önemli meydanlarından birinde yer alan, Türkiye’de en çok tercih edilen konservatuvar olarak bu bina da yetersiz kalmakta, kurum yıllardır yeni bina arayışlarını sürdürmektedir.
2020 yılı aralık ayında İBB, Kadıköy Meydanı için bir proje yarışması açmış, halk oylaması sonucunda, binada konservatuvara da yer veren 26 numaralı proje birinci olmuştur. Buna rağmen İBB, 2017 yılındaki yönetim tarafından onaylanan bir bina projesini uygulamaya geçmiştir. Bu projede sadece Haldun Taner Sahnesi yer almaktadır. “Haldun Taner Sahnesi Restorasyonu ve Uygulama Projesi” doğrultusunda yapının şehir tiyatrolarına göre tanzim edildiği, bu nedenle konservatuvara yer olmadığı üniversitemize bildirilmiştir.
Bu durum karşısında üniversite ve konservatuvar yönetimleri konservatuvarımızın başarılı çalışmalarının hiçbir aksamaya uğramadan devam ettirmesine imkan tanıyacak bir bina arayışına başlamış, valilik, belediyeler, çeşitli bakanlıklar ve cumhurbaşkanlığı makamı ile görüşmeler yapılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığından Haydarpaşa Kültür Yerleşkesi içinde bir yerleşke sözü alınmış, ancak bunun 2023 yılında gerçekleşebileceğinin anlaşılması üzerine kiralama mevzuatının gereklerine göre binalar araştırılmıştır.
Konservatuvarımızın başarılı çalışmalarını devam ettirmesine mekan olarak imkan sağlayacak nitelikli bir bina temini çalışmaları olumlu sonuçlanmış ve 4250 metrekare kapalı alan, 1000 metrekare bahçeye sahip yeni bir bina kiralanmıştır. Bina Maltepe’de Gülsuyu Mahallesi, Sarmaşıklar Sokak, No:5, Merkez adresinde yer almaktadır. Üniversitemizin Yapı İşleri Daire Başkanlığı yapıyı ivedilikle projelendirmiş, çalışmalar başlatılmıştır. Yapının tamamında ısıtma, soğutma, internet bağlantısı sağlanacaktır. Uygun boyutlarda 5 çalışma sahne ve stüdyoları, büyük bir konser salonu, derslikler, idari birimler, kütüphane, kantin ve yemekhanenin yer alacağı bina 0 (sıfır) yaşındadır. Bahçe düzenlemesi de yapılacak olup, bahçede peyzaj ve oturma alanları düzenlenecektir. Gülsuyu Metro İstasyonuna 300 metre ve Türkan Saylan Kültür Merkezine 100 metre mesafededir. Talep olması durumunda belirlenecek yönlere servis konması planlanmaktadır.
Binamız 15 Ekimde tamamlanacak, 15 Ekim-15 Kasım arasında taşınma işlemleri gerçekleştirilecektir.
Ortaokul-lise eğitimimiz 6 Eylül tarihinde uzaktan eğitimle başlayacak, 15 Kasım tarihinde pandemi koşulları göz önüne alınarak, gerekli önlemlerle yüzyüze eğitime geçilecektir.
Lisans eğitimimiz ise İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen 18 Ekim tarihinde uzaktan eğitim ile başlayacak, aynı şekilde pandemi koşulları ve YÖK kararları doğrultusunda 15 Kasım tarihinde yüzyüze eğitime geçilecektir.
Sevgili öğrencilerimiz ve değerli ailelerine bu süreçte gösterdikleri ve gösterecekleri anlayış ve işbirliği için teşekkür ediyor, sağlıklı, başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü